I-ARABULUCU
Ülkemizde Arabuluculuk sürecine, Adalet Bakanlığı Arabulucular siciline kayıtlı en az bir arabulucunun katılması şarttır. Arabulucudan başka, taraf olarak gerçek ve/veya tüzel kişiler ile müzakerelere katkı sunacağı anlaşılan uzman üçüncü kişiler de tarafların ortak rızası ile sürece katılabilirler.
II-ARABULUCULUK SÜRECİNE TARAF OLARAK KATILABİLECEKLER
1. Gerçek kişiler
- T.C. vatandaşları kimlik kartı/ehliyet ile,
- T.C. vatandaşı olmayanlar pasaport ile,
- Göçmenler Türkiye Göç İdaresi tarafından verilen kimlik belgesi ile,
- Haymatlos Birleşmiş Milletler Geçici Kimliği ile,
- Vesayet altında alınan gerçek şahıslar Vasisi, Vasi atama kararı ve Vesayet makamının arabuluculuğa katılma onay belgesi ile,
- Küçüğü temsilen Veli. Veli ile küçüğün menfaatinin çatışması halinde başvurucu bilgilendirilerek atanan vasi ile,
- 16-18 yaş arası kişiler velisi yani anne baba birlikte katılabilir. Bu kişiler resmi olarak evli ise veya kaza-i rüşt kararı varsa velisi olmaksızın katılabilir. Anne baba boşanmış ise velayet kararı ile velisi katılabilir.
2. Tüzel kişiler
- Limited Şirketler Şirket Müdürü imza sirküleri ve kimlik belgesi,
- Anonim, Kooperatif Şirketler Yönetim Kurulu imza sirküleri ve kimlik belgesi,
- Adi şirketler, konsorsiyumlar, ortak girişim grupları tüzel kişiliği olmadığından oluşumun her bireyi kendi temsil belgesi ile ayrı ayrı katılmalıdır. Kamu ihalelerine katılmak için ortaklardan birine verilen vekaletname katılım hakkı vermez.
- İflas erteleme, konkordato sürecinde şirketin yetkilisi katılmalıdır. Komiser yahut kayyumlar katılamaz.
- Tasfiye halinde ise tasfiye memuru katılabilir.
- Müflisi arabuluculuk sürecinde iflas idare masası temsil eder.
- Millileştirme yahut kanunen devletçe yönetimine el koyulmuş kişiler için ilgili idare komisyonu katılabilir.
- Kamu İdareleri : 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan idare ve kurumlar ile 5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahalli idareler ve bu idareler tarafından kurulan işletmeleri, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmelerini, sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları üç kişilik komisyon, komisyon yetki belgesi ile üç kişi birlikte katılabilir.
- Sadece dava şartı olarak kanunen öngörülmüş işçi işveren uyuşmazlıkları için arabuluculuk toplantılarına 7036 Sayılı Kanun 3/18 bendi gereğince işverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği bağlı çalışanı da görüşmelerde işvereni temsil edebilir. (İşverene ait imza sirküleri, çalışan kimlik kartı, en son bordro, yazılı yetki belgesi gereklidir)
3. ARABULUCULUK SÜRECİNE VEKİL OLARAK KATILABİLECEKLER
- I-Arabuluculuk görüşmelerine tarafları temsilen yalnızca avukatlar katılabilir. Stajyer avukatlar arabuluculuk sürecine katılamazlar.
- II-Avukatlar Baro kimliği ve Noter onaylı vekaletname ile katılabilir. Vekaletnamede ”arabuluculuk görüşmelerine katılmaya” veya “alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine başvurmaya” şeklinde özel yetki aranır.
- IV-1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nu değiştiren 4667 sayılı Kanun’un 36. maddesi ile 56. maddesine eklenen hüküm uyarınca, vekaletname yerine geçmek üzere başka avukata verilen yetki belgeleri ile katılımlarda, asıl vekaletnamede “başkalarını da tevkil etme” özel yetkisi aranır.
- V-01.10.2011 tarihinden önceki vekaletnameler için ahzükabz yetkisi yok ise anlaşma konusu edimlerin tahsili avukatlarca yapılamaz.
III-ARABULUCULUK SÜRECİNE UZMAN OLARAK KATILABİLECEKLER
Dava şartı veya ihtiyari arabuluculuk sürecinde tüm tarafların rızası ile uyuşmazlığın çözümüne katkı sunacağı anlaşılana üçüncü bir kişi uzman olarak sürece katılabilir. Bu kişi ile sınırlı olmak üzere arabuluculukta gizlilik kaldırılır. Gizlilik istisnai hallerde genel olarak da kaldırılabilir ancak konu dışı olduğundan burada değinilmeyecektir.
Uzman olabilecek kişiler, uyuşmazlığın türüne, ulaşılmaya çalışılan çözüme göre değişebilir. Örneğin uyuşmazlıkta bir gayrimenkul söz konusu ise gayrimenkul değerleme uzmanı, bir arsanın paylaştırılması ise uyuşmazlık harita mühendisinden, ticari bir uyuşmazlık ise mali müşavirden, iş uyuşmazlığı ise muhasebeciden, inşaat hukuku uyuşmazlığı ise inşaat mühendisinden, mimardan, sağlık hukuku uyuşmazlığı ise bir doktordan uzman olarak faydalanılabilir.
Taraflar dilerlerse uzman görüşü olarak kurumlardan, örneğin üniversitelerden de faydalanabilirler.
M.Feyza DAYANIKLI
Arabulucu